Päronkaka med romglass

En saftig päronkaka mandelmassa tillsammans med en krämig romglass. Päronkaka med romglass är en delikat efterrätt för vuxna. Ljuvligt gott!

8-10 portioner

Betyg (12 st)

Ingredienser

Glass
4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
2 msk rom
1 dl gula russin
1 dl hackade valnötter

Sås
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1/2 dl rom

Kaka
300 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4-5 päron

Garnering
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt rom, russin och nötter. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Blanda samman sirap och rom och ställ åt sidan till serveringen.

Riv mandelmassan och vispa samman den med matfettet. Tillsätt äggen, ett i sänder. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och arbeta till en slät smet. Skala päronen och skär dem i bitar och vänd ner i smeten. Häll upp i en stor smord form eller 8-10 smorda portionsformar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C cirka 20 minuter för små formar cirka 35 minuter för en stor form. Dofta lite florsocker över kakan/kakorna innan serveringen. Servera kakan lätt ljummen eller kall med en klick romglass och såsen till.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.