SE TILL ATT DU HAR SVENSKT SOCKER I PÅSEN.
Vi vet att det är tuffa tider nu och då är det lätt att göra val som känns mindre i plånboken. Vi vill bara ödmjukt påminna om mervärdet av att välja svenskt. Det kostar ett par kronor extra men det ger så mycket tillbaka. Genom att välja svenskt strösocker bidrar du till att stötta svenska sockerbetsodlare samtidigt som vår inhemska produktion av livsmedel bevaras och stärks. Det gör även att viktiga arbetstillfällen skapas och Sveriges självförsörjningsgrad ökar. Något som är viktigare än någonsin just nu då det gör oss mindre sårbara för omvärldens svängningar. Vårt socker är det enda som odlas och tillverkas i Sverige, så om du väljer det idag skapar du förutsättningar för att även kunna göra det imorgon. Tack.
SVERIGE ÄR SJÄLVFÖRSÖRJANDE PÅ SOCKER. DET VILL VI FORTSÄTTA VARA.
Vi tillverkar vårt strösocker i Örtofta som är Sveriges enda sockerbruk, och även om sockertillverkning är mycket tradition så har produktionen under åren utvecklats och blivit mer effektiv. Tack vare detta är Sverige numera självförsörjande av socker. Vi bygger dessutom ut Örtofta just nu till att bli ett av Europas största och mest moderna sockerbruk, med stort fokus på hållbarhet – allt för att säkra en framtid med svenskt socker.
DÄRFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT VÄLJA SVENSKT.
Sveriges totala självförsörjningsgrad har sjunkit från 70% till dagens 50% sedan början av 1990-talet. Ju fler som väljer svenskproducerat igen, desto starkare och stabilare blir vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan vi öka Sveriges självförsörjningsgrad och svenska råvaror kan säkras för framtiden. Svenskt lantbruk skapar arbeten på landsbygden och ca 70 procent av det jordbruket producerar vidareförädlas av svenska livsmedelsföretagen. Allt detta är lika viktigt i fred- som i ofredstid.
Närodlat är dessutom oftast det mest klimatsmarta alternativet med kortare transporter, och värt att veta är att Sverige använder minst växtskyddsmedel i Europa. Istället arbetar vi långsiktigt och förebyggande för att minimera användandet. Genom omfattande regler och frivilliga initiativ arbetar dessutom de svenska bönderna med att minska övergödningen. Kort och gott - Mer svensk mat minskar belastningen på klimatet.
För att det ska bli enklare för dig som konsument att se matens ursprung och välja svenskt har vi märkt vårt socker med ursprungsmärkningen ”Från Sverige”*.
*Innebär att all odling, förädling och packning ska ske i Sverige.
EN NATURLIGT HÅLLBAR PRODUKTION.
Vårt socker odlas både hållbart och nära. På Örtofta sockerbruk omvandlas sockerbetan till socker och allt på betan kommer till användning. Sockerbetan är en av naturen miljövänlig gröda. Med sina långa rötter, som kan sträcka sig så långt som två meter ner i marken, är sockerbetorna effektiva på att tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i jorden. Därmed minskar behovet av gödsling. Sockerbetans blast kan liknas vid en solfångare som omvandlar solens energi till socker.
Sockerbetor är också ett effektivt sätt att ta vara på jordbruksmarken. Betorna odlas i växelbruk och fortsätter att växa under hösten, efter det att andra grödor har skördats. Att odla sockerbetor på en åker som annars används för spannmål är ett naturligt sätt att minska mängden ogräs och förebygga växtsjukdomar. Kretsloppstänket är alltid närvarande i varje steg och så mycket som möjligt av råvaran tas om hand under förädlingen. Till exempel återanvänds vattnet i betorna i produktionen i sockerbruket och betresterna blir till värdefullt djurfoder.
VARFÖR HETER SVENSKT SOCKER DANSUKKER?
Vår tradition bygger på många års erfarenhet av sockerframställning. Redan på 1830-talet startades det första betsockerbruket i Skåne och i Arlöv har det tillverkats socker i över 150 år. 1907 bildades Svenska sockerfabriks AB, som sen blev Sockerbolaget. Även våra grannar i Danmark har en lång tradition av sockertillverkning och i slutet av 1900-talet slogs De Danske Sukkkerfabriker och Sockerbolaget ihop och sedan år 2000 säljer vi våra produkter under samma namn – Dansukker. Dansukkers Från Sverige-märkta 2 kg strösocker är det enda svenska som finns i din matbutik.
VISSTE DU ATT?
• För att göra 2 kg Svenskt Strösocker går det åt 16 skånska sockerbetor.
• Det tar 12 timmar att utvinna socker från en sockerbeta.
• Ca 1000 lantbrukare odlar sockerbetor i Sverige.
• Sverige är idag självförsörjande på socker.
• Dansukkers Från Sverige-märkta 2 kg strösocker är det enda svenska som finns i din matbutik.
Illustrationen på vår nya tillfälliga förpackning är gjord av den välrenommerade illustratören Klas Fahlén. Inspirationen kommer från skånska gårdar där sockerbetorna odlas, en dag när den svenska sommaren är som härligast.
BAKA EN NY SVENSK KLASSIKER – MOROTSKAKA OCH KANELBULLE I ETT
Morotsbulle med frosting
Elsa Billgren och Sofia Wood har skapat en ny svensk klassiker på fikabordet åt oss. Genom att slå ihop två favoriter, nämligen morotskaka och kanelbulle, skapades ”Morotsbulle med frosting”. Härligt saftig, goffig, kryddig och alldeles underbart god. Bullarna bakas i långpanna så att du kan bjuda många. Eller äta många själv. Oavsett vad du väljer är det här ett recept du inte vill missa!
MOROTSBULLAR MED FROSTING
Bulldeg:
30 g jäst
2 dl mjölk
200 g skalade morötter
1 ägg
0,5 dl Dansukker Farinsocker
0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
7,5 – 8,5 dl vetemjöl
0,5 tsk riven muskotnöt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, till pensling
Fyllning:
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl maizena
250 g rumsvarmt smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk kanel
Frosting:
85 g smör rumsvarmt
200 g färskost kylskåpskall
150 g Dansukker Florsocker
2 morötter
Zesten av 1 citron
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.
- Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.
- Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften.
- Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.
- Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar.
- Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.
- Värm ugnen till 180°C.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.
- Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.