Mer än bara sötma
Söt som socker, brukar man ju säga, och visst ger socker sötma. Men utöver sin rena, tydliga sötma har socker helt naturligt också en rad andra egenskaper som du har nytta av i köket.
Sylt och gelé
Socker lyfter fram smakerna från frukt och bär och ger din hemmagjorda sylt och gelé en behaglig sötma. Sockrets förmåga att tillsammans med pektin och fruktsyra bilda gelé är det som ger sylt och gelé den rätta konsistensen.
Eftersom socker binder vatten fungerar det som ett naturligt konserveringsmedel. Mikroorganismer, som är det som får livsmedel att bli dåliga, kan nämligen bara leva i ”fritt vatten”. Sockret hjälper också till att bevara den naturliga färgen från frukter och bär.
Sockret ger
• Sötma
• Smak och arom
• Konsistens
• Hållbarhet
• Färg
Saft
Att koka sin egen saft är ett härligt sätt att förlänga sommaren. Här har sockret flera viktiga funktioner. Sockret lyfter fram smakerna i frukter och bär och bryter av deras friskhet med en god sötma.
Sockret är dessutom ett naturligt sätt att förlänga saftens hållbarhet. Genom att sockret binder vatteninnehållet i råvaran förhindras tillväxten av mikroorganismer. Sockret gör också att din hemgjorda saft behåller sin fina färg längre.
Sockret ger
• Sötma
• Smak och arom
• Hållbarhet
• Färg
Bröd och bakverk
För dig som tycker om att baka är socker en nyckelingrediens att ha i skafferiet. Sockret ger smak men har också en avgörande betydelse för konsistens, volym och hållbarhet.
När du bakar matbröd fungerar sockret som näring åt jästen. Under jäsningen bildas koldioxid som får degen att svälla vilket ger ett mjukare och luftigare bröd. Beroende på mängden socker eller sirap behöver det inte vara något socker kvar i det färdiga brödet.
I kaffebröd och mjuka kakor binder sockret samman degen vilket ger volym åt det färdiga bakverket. Eftersom sockret binder vatten förbättras också hållbarheten. Småkakor och brödskorpor får sin sprödhet och färg tack vare hur sockret reagerar under uppvärmning.
Sockret ger
• Sötma
• Smak och arom
• Volym
• Konsistens
• Jäsning
• Hållbarhet
• Färg
Glass
Högre koncentrationen av socker ger en lägre fryspunkt. Det har du nytta av i glass och andra frysta desserter, där sockret motverkar stora iskristaller och ger glassen en len och krämig konsistens. Utöver detta ger förstås sockret sötma, samtidigt som det lyfter fram andra smaker i glassen såsom vaniljstång, frukter eller bär.
Sockret ger
• Sötma
• Smak och arom
• Fryspunktssänkning