Choklad- och saffranstårta med brända mandlar
- Recept Emma Brink Rask
En mäktig vacker tårta i 3 lager med lite crunch från brända mandlar. Saftig och mjuk brownie på mörkt muscovadorörsocker, ett lager saffranstryffel med hackade brända mandlar och överst ett lager len mjölkchokladtryffel. Dekorerad med brända mandlar.
Ingredienser
Brända mandlar:
50 gram mandel
50 gram + 50 gram Dansukker Ekologiskt Florsocker
Browniebotten:
80 gram smör
80 gram mörk choklad
50 gram Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
50 gram Dansukker Strösocker
2 ägg rumstempererade
1 msk vetemjöl
Saffranstryffel:
0,25 g saffran (ett halvt kuvert)
1 dl vispgrädde
20 gram glykos
200 gram vit choklad
Mjölkhokladtryffel:
200 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
20 gram glykos
Instruktioner
Brända mandlar:
Lägg mandel och 50 gram florsocker i en tjockbottnad panna och smält långsamt tills sockret smält och blivit brunt. Lägg 50 gram florsocker på ett bakplåtspapper och häll på mandlarna, separera dem med en gaffel eller med fingrarna, men bränn dig inte. Se till att alla mandlar är separerade och täckta med florsocker. Låt svalna.
Brownie:
Smält smör och choklad i en kastrull. Rör i sockret. Rör i ett ägg i taget och rör om tills allt är blandat. Blanda till sist i mjölet. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Grädda på 180 grader (vanlig ugn, 160 grader varmluft) i ca 15 minuter, den ska vara lite gungig när den tas ut, men ändå ha stannat. Låt den svalna helt.
Saffranstryffel:
Koka upp grädde, saffran och glykos och häll över den hackade vita chokladen. Rör om tills det är blankt och slätt. Diska formen du bakade brownien i, lägg plast i botten och på kanterna, lägg brownien i botten och se till att den ligger tätt intill kanten, tryck till om du behöver. Häll över saffranstryfflen och hacka ca hälften av den brända mandeln och strö över, låt stelna i kyl i ca 1 timme.
Chokladtryffel:
Koka upp grädde och glykos och häll över den hackade chokladen. Mixa helt slät och häll över kakan. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten. Tag loss tårtan från formen och plasten och dekorera sedan med resten av den brända mandeln.
- Recept Emma Brink Rask - Brinken Bakar
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.