Ingredienser
Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk kardemumma, stött
ca 13 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Pensling
Ägg + salt + vatten
Kanelsocker
50 g smör
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 1/2 msk kanel, malen
Övrigt
kanelstång
Instruktioner
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk ca 20-30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen till ca 40 bullar på 50 gram. Rulla till bollar och klipp ut 40 steksnören. Lägg varje boll på steksnörets centrum. Vänd på degen och korsa snöret i motsatt riktning för att göra ett kors och vänd sedan tillbaka degen. Gör det här två gånger till och korsa varje fjärdedel av degen för att totalt skapa 8 delar. Knyt ihop snöret löst längst upp och klipp bort överflödigt snöre.
Lägg pumpabullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 40-50 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C. Pensla pumpabullarna med ägg som är uppvispat med lite salt och vatten. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler och klipp sedan bort steksnöret.
Smält smör och blanda socker med kanel. Pensla bullarna med smöret och doppa i kanelsockret. Dela kanelstänger på mitten och sätt mitt i bullarna.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.