Veganska havremjölksbullar med cashewnötter

Här blir det goda bullar med ingredienser från enbart växtriket. Vi har valt havremjölk men visst går det bra med annan vätska – även vatten fungerar fint. Fyllningen med rostade, mixade cashewnötter är en riktig hit.

18 – 20 st

Betyg (40 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
6 1/2 - 7 dl, ca 400 g vetemjöl
1/2 dl, ca 45 g Dansukker Rörsocker
2 krm salt
1/2 pkt, 25 g jäst
2 1/2 dl havremjölk

Fyllning
100 g rostade cashewnötter, mixade
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
2-3 msk, ca 35 g Dansukker Rörsocker
1-2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Pensling
Havremjölk eller olja

Garnering
Hackade cashewnötter och pistagenötter

Instruktioner

Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.

Tillsätt mjölet (spara ca 1/2 dl till utbakningen) tillsammans med socker, salt och smulad jäst. Häll på havremjölk.

Arbeta degen kraftigt (5-10 minuter) till en slät och smidig deg. Låt jäsa under plast minst 30 minuter.

Gör fyllningen under tiden. Rosta nötterna i torr stekpanna. Låt svalna och kör dem sedan i mixer (eller hacka rikligt fint). Vispa samman nötterna med margarin, socker och vaniljsocker.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman degen till en fast rulle och skär den i ca 2 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

Pensla bullarna med havremjölk eller olja och strö över hackade nötter. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, Hembakningsrådet.
Foto: Øyvind Lund

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.