Vaniljrutor med rabarber

- Recept Camilla Hamid
Vaniljrutor är en klassiker som är riktigt god och väldigt enkel att göra. Idag har jag piffat till den med en härlig och uppiggande rabarberkompott som ger en drömmigt sötsyrlig finish.

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm vilket ger 12 generösa bitar. Vill du göra den i en lite större form eller långpanna på ca 30×40 cm kan du dubbla mängden ingredienser.

Betyg (508 st)

Ingredienser

250 g rabarber
Saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl Dansukker Syltsocker med pektin
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker (till degen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker (till fyllningen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker (till fyllningen)

Instruktioner

Gör såhär:
1. Koka upp rabarber skuren i bitar, tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
3. Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
5. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
6. Tryck ut hälften av degen i botten på den.
7. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
8. Smula över resten av degen på kakan.
9. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.