Vaniljbavarois med björnbärskompott

Vaniljbavarois är den perfekta nyårsdesserten eftersom du kan förbereda allt och bara montera när slutet närmar sig. Skål och njut av en underbar dessert.

6 portioner

ca 2 timmar

Betyg (0 st)

Ingredienser

Björnbärskompott
250 g björnbär (ca 90 g saft)
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Vaniljbavarois
50 g vit choklad
1 gelatinblad 
1 dl vispgrädde
1/2 dl grekisk yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
2 msk Dansukker Svenskt Strösocker

Björnbärssås
100 g björnbär
3 msk Dansukker Gelésocker Multi

Maränger
3 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 droppar ättika
bärpulver, valfri sort

Garnering
björnbär

Instruktioner

Börja med björnbärskompotten. Lägg björnbär och syltsocker i en kastrull och koka i några min. Sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Häll upp i 6 silikonformar och ställ i frysen 1 timme.

Gör bavaroisen. Finhacka choklad och lägg i en bunke. Lägg gelatinblad i vatten i 10 min. Vispa grädde lätt, vänd ner yoghurten och ställ åt sidan.

Koka upp mjölk och vaniljsocker, ställ åt sidan. Vispa samman äggula med socker. Häll över den varma mjölken medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar, ca 80°C.

Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Häll den varma krämen över chokladen och rör till en jämn smet. Låt smeten svalna till ca 37°C och vänd sedan ner den vispade grädden. Häll krämen över den frusna björnbärskompotten och frys ca 2 timmar.

Förbered björnbärssåsen. Tina björnbär och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Koka upp björnbärssaften med gelésocker i 30 sekunder. Häll över i en spritspåse eller flaska med litet munstycke och ställ i kylen. 

Gör marängen. Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitor, 1 dl socker och ättika till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret i marängen. För platta maränger bred ut smeten på ett bakplåtspapper, för minimaränger fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa små toppar. Grädda ca 1 timme, låt stå och torka i ugnen. Pudra på bärpulver. 

Lägg upp desserten på 6 tallrikar. Spritsa björnbärssås i en ring på tallriken. Ta ut bavaroisen och lägg med kompotten uppåt i mitten av tallriken. Dekorera med färska björnbär och maräng.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck.

Halloweendammsugare

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Chokladbiskvier

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.