Ingredienser
Syrénsocker
1 st citron, bara zest
5 klasar syrénblommor
5 1/2 dl ekologiskt rörsocker, strö
1 vaniljstång
Syréntårtbottnar
3 st ägg
125 g syrénsocker
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Syréncurd
120 g (2 st) citronjuice + zest
120g syrénsocker
2 st ägg
Tärnad rabarber
2 st rabarberstänger
2 1/4 dl ekologiskt rörsocker, strö
Till montering
3 dl vispgrädde, lättvispad
färska smultron
syrénblommor, ätbara blommor och blad
svenska flaggor
Instruktioner
1. Börja med syrénsockret. Värm citronjuice, zest, syrénsocker och ägg till 84 grader.
2. Stavmixa och sila av. Kontaktplasta och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
3. Gör tårtbottnarna. Förbered en springform (5cm hög och 20cm i diameter).
1. Sätt på ugnen på 190 grader.
2. Värm ägg och syrénsocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
3. Vispa i en mixer eller med en elvisp cirka 3 minuter på max därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
4. Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i formen och baka i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, testa med provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
5. Ta ut låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på en ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet. Lossa från ringen genom att skära ut den med en vass liten kniv. Om du bakar bottnarna i förväg, så håller de formen bättre om du spar dem i formen men plastar dem ordentligt.
6. Gör sedan syréncurden. Mixa samman i en matberedare. Förvara i lufttät burk i frysen.
7. Förbered rabarbern. Skala rabarbern och tärna i 5 mm tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med socker. Låt stå i cirka 30 minuter. Häll av vätskan som bildas.
8. Dela syrénkakan i tre jämntjocka skivor.
9. Placera en botten centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med syréncurd och strö över tärnad rabarber.
10. Lägg på nästa skiva och repetera.
11. Lägg på den sista och toppa med lättvispad grädde, färska smultron och ätbara blommor och svenska flaggor.
Recept: Tea Malmegård
Foto: Raphael Gagliano
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag
Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!