Syltgrottsglass

Maxa med både kakssmulor och sylt i glassen! Gott + gott = helt galet gott!

6 portioner

1,5 timme + 5 timmar i frys

Betyg (6 st)

Ingredienser

Blåbärssylt
200 g blåbär
100 g Dansukker Syltsocker

Syltgrottor
200 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glass
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap

Instruktioner

Börja med blåbärssylt.  Skölj och rensa blåbär. Blanda med syltsocker i en kastrull och koka i 4-5 minuter. Skumma väl och häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.

Förbered sedan syltgrottorna. Sätt ugnen på 200°C.

Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och vänd ner i smörblandningen. Arbeta samman till en deg.

Forma till en rulle och skär i 20 bitar på 25 g. Rulla till kulor och lägg i små muffinsformar. Tryck en fördjupning i mitten med mjölat finger. Fyll gropen med sylt.

Grädda i nedre delen av ugnen i 14-16 min. Ta ut kakorna och låt svalna helt.

Gör glassen. Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil.

Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskin eller stelnar i frysen. Ställ i frysen minst 5 tim och rör om då och då.

Vänd försiktigt ner ca 3 msk sylt och halvstora smulor från ca 6 syltgrottor när glassen är halvfrusen så att det blir ett fint mönster.

Toppa med syltgrottor vid servering.

Tips
I detta recept har vi använt blåbärssylt men du kan använda vilken sylt som helst. Hitta massor av syltrecept här.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.