Ingredienser
Gelato
2 äggulor
3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Glykossirap
2 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
1 tsk Dansukker Strösocker
Hallonmaränger
75 g hallonsaft (ca 3/4 dl)
1 2/3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggvitor (100 g)
1 2/3 dl Dansukker Florsocker
Hallonkolasås
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl vispgrädde
75 g hallon
Tillbehör
vispgrädde
färska bär
Instruktioner
Börja med gelaton. Vispa äggula, socker och vaniljsocker poröst.
Koka upp mjölk och glykossirap i en kastrull. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggsmeten och rör om. Häll ner resten och rör samman allt.
Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda 6-8 minuter eller till 85°C, smeten får inte koka. Rör om under tiden.
Fyll diskhon med isvatten. Sila glassmeten och häll över i en ren skål och ställ ner den i isvattnet för att svalna av snabbt. Ställ sedan skålen i kylen 1 timme för att stå till sig.
Vispa grädde toppig och blanda ner i glassmeten. Mixa jordgubbar och strösocker till en puré och vänd ner.
Häll smeten i glassmaskinen och kör tills smeten är tjockflytande och krämig. Ställ i frysen.
Utan glassmaskin. Häll smeten i en behållare och ställ i frysen. Ta ut glassen efter 40 minuter och vispa upp med en elvisp. Upprepa 2-3 gånger. Låt frysa ytterligare 4-5 timmar.
Förbered med marängerna. Sätt ugnen på 100°C, över- och undervärme.
Mixa hallon och sila genom en finmaskig sil. Mät upp hallonsaften till 75 g och koka tillsammans med 1/2 dl strösocker i en kastrull i cirka 3 minuter. Ställ hallonpurén i kylen för att kallna.
Vispa äggvita till ett skum och tillsätt resten av strösockret. Vispa till en fast maräng. Vänd ner florsocker. Ringla i hallonpurén och använd en slickepott för att marmorera.
Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka.
Gör under tiden hallonkolasåsen. Blanda muscovadosocker och sirap i en kastrull. Låt koka cirka 2 minuter, tills den börjar tjockna lite.
Häll i grädden lite i taget och koka ytterligare cirka 4 minuter. Tillsätt hallon och mixa. Häll kolasåsen på en varm väl rengjord glasburk och ställ i kylen.
Montera marängsvissen. Vispa grädde och ta fram ett stort djupt fat. Skopa upp gelato på fatet och klicka över grädde, kolasås, bär och maränger.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.