Ingredienser
4 ½ dl vetemjöl
½ dl Dansukker Svenskt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin
Instruktioner
Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning. Sätt ugnen på 175°. Låt kakorna svalna på galler. Förvara småkakorna torrt.
Förslag på olika variationer
Finska pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i Dansukker Pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Schackrutor
Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk Dansukker Vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Snurror
Som ovan, fast de båda degarna kavlas ut och läggs ovanpå varandra och rullas samman. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Syltkakor
Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar. Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Nötrullar
Rulla ut längder av degen, ca 1 cm i diameter, och skär dessa i bitar som formas till ringar. Pensla ringarna med äggvita och doppa dem därefter i hackade nötter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Gaffelkakor
Forma degen till en rulle, ca 4 cm i diameter. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor. Tryck med en gaffel på varje kaka. Smaksätt med Dansukker Vaniljsocker, kanel eller kakao. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Kanelkakor
Som ovan, fast "gaffla" inte utan doppa kakorna i en blandning av 2 msk Dansukker Farinsocker och 1 msk kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Choklad eller russinkakor
Blanda in 100 g russin eller chokladbitar i degen. Forma små bollar av degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Trassel
Lägg en degklick i en väl rengjord vitlökspress och pressa igenom degen. Degen kan smaksättas med kakao, ingefära, vanilj eller kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
Tips
Degen kan även formas till längder som skäres i bitar direkt efter gräddningen. Längderna kan penslas med äggvita och beströs med hackad mandel och Dansukker Pärlsocker eller med kanel.
Degen kan även formas till runda tårtbottnar som läggs samman med sylt eller vaniljkräm. Garnera med grädde samt frukt eller bär.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.