Semlor med blåbärssylt

Ljuvliga semlor med blåbärssylt och hemgjord mandelmassa. Här får du en läcker blåbärssylt tillsammans med mandelmassa i en luftig fastlagsbulle med smak av kardemumma.

Ca 35-40 st

2 timmar

Betyg (0 st)

Ingredienser

Blåbärssylt
300 g frysta blåbär
saften från 1/2 lime
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Vetebullar
50  jäst för söta degar
5 dl mjölk
200 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemumma
ca 12-14 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Pensling
ägg + lite vatten +lite salt

Mandelmassa
3 dl sötmandel, utan skal
1 dl Dansukker Florsocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2-2 msk vatten
2-4 bittermandlar, valfritt

Garnering
5 dl vispgrädde
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Förbered blåbärssylten dagen innan. Blanda blåbär och syltsocker i en kastrull och koka cirka 5 minuter. Om du vill ha en slät sylt, mixa den snabbt. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk. Förslut och förvara svalt över natten.

Gör vetebullarna. Smula jästen i en skål. Häll på mjölken och rör tills den löst sig. Blanda i sirap, kardemumma, smör och nästan allt vetemjöl.

Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i cirka 40 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225-250 °C.

Pensla med uppvispat ägg, vatten och salt. Grädda fastlagsbullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skålla, skala och mal nästan all mandel. Tillsätt sockret, vatten och riv ner bittermandel. Mixa till en massa.

Vispa grädden och skär av ett lock från bullarna och spritsa mandelmassa på nederdelen. Lägg en sked med blåbärssylt över mandelmassan och spritsa sedan grädden över sylten. Lägg på locken. Dofta över florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.