Semlor, finfina

Finfina semlor, alla våras februarifavorit. Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa och pudrat florsocker.

16 st

Betyg (204 st)

Ingredienser

25 g jäst (1/2 paket)
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl Dansukker Rörsocker
100 g smör (rumsvarmt)
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma (stött)
8 1/2 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg (uppvispat med lite vatten)

Fyllning
100 g mandel (mald)
1/2 dl Dansukker Rörsocker
1 dl grädde (ca)
apelsin, rivet skal (från 1 apelsin, gärna obesprutad)
inkråmet från bullarna
3 dl vispgrädde (ca)

Garnering
Dansukker Florsocker

Instruktioner

När det är dags för hembakade semlor så ska bullarna vara porösa och smaka nystött kardemumma. Rivet apelsinskal i fyllningen piggar upp.

1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, smöret i klickar, salt, kardemumma och mjöl. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt jäsa under plast till dubbel storlek, minst 30-40 minuter.
4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i 16 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa till dubbelstorlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 3-4 minuter. Låt bullarna kallna.
6. Skär av ett lock med vass kniv. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med mandel, socker, grädde och rivet apelsinskal.
7. Vispa grädden.
8. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Tips!
Byt ut fyllningen mot riven mandelmassa. Den kan också blandas med bull-inkråm och rivet apelsinskal.

Recept Hembakningsrådet
Foto: Agneta Thorsén

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.