Ingredienser
Chokladbotten
75 g mörk choklad
2 dl kaffe, varmt
2 dl mjölk
1 dl grekisk yoghurt
2 ägg
1 1/4 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 msk bikarbonat
1/2 tsk salt
Chokladmousse
50 g ljus choklad
50 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
Kolafrosting
300 g smör, rumstempererat
4 dl Dansukker Florsocker
300 g färskost, rumstempererat
1/2 dl salt kolasås
Dekoration
300 g mörk choklad
50 g lingon+ Dansukker Svenskt Strösocker
grönt från naturen
Instruktioner
Börja med att ta fram alla ingredienser till chokladmoussen så att de blir rumstempererade.
Gör sedan chokladbotten. Sätt ugnen på 150°C, under- och övervärme. Hacka choklad, smält i ett vattenbad och ställ åt sidan. Koka kaffe och blanda med mjölk, yoghurt, ägg och olja i en bunke, ställ åt sidan. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör till en jämn och ganska lös smet. Vänd sist i chokladen.
Häll smeten i en springform, ca 21 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på sidorna så att kakan kan lyfta ordentligt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 20 min, testa med en sticka för att se om den är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt svalna helt.
Förbered chokladmoussen. Smält choklad i ett vattenbad, låt svalna. Vispa grädde lätt och ställ åt sidan.
Vispa äggulor och muscovadorörsocker poröst. Blanda i lite choklad åt gången i äggulesmeten. Rör försiktigt ihop det och tillsätt den vispade grädden lite åt gången. Rör till en jämn mousse.
Dela botten i 3 delar och bred över chokladmoussen på nedersta delen. Ställ den delen i frysen.
Gör kolafrostingen. Vispa upp smöret i ca 5 min och tillsätt florsocker. Vispa några minuter till så att det blir vitt och poröst. Tillsätt färskost och kolasås och vispa till en fluffig frosting. Ställ i kylen i ca 30 min.
När moussen stelnat i frysen, ta ut botten och lägg på ett serveringsfat. Lägg på nästa botten och bred på ett lager kolafrosting. Lägg på sista botten och bred på resten av frostingen. Ställ i kylen.
Gör chokladdekorationen. Lägg två bakplåtspapper på ett bakbord och smält chokladen i ett vattenbad. Bred ut chokladen i ett tunt och jämnt lager över båda bakplåtspapperna, rulla ihop en åt gången och ställ för att stelna i frysen ca 20 min.
När chokladen har stelnat, ta ut rullarna och tryck på dem för att knäcka till avlånga bitar. Placera bitarna längs med sidan av kakan så att det ser ut som en stubbe. Ett tips är att använda handskar för att enklare hantera chokladen.
Blanda frysta lingon med lite socker och dekorera tårtan med lingonen och något grönt.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.
Ljuvlig choklad
Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.