Saftiga blåbärsbullar med citron och lakritssocker

- Recept Leila Lindholm
Om man vill kan man ju även baka dessa bullar som vanliga snäckor också, då rullar jag bara degen istället för att göra knutar. Jag lägger dem i stora muffinsformar i en muffinsplåt så att de håller ihop och blir höga bullar!

Betyg (10 st)

Ingredienser

1 msk kardemummakärnor
2,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
2 dl Dansukker Strösocker
3/4 tsk salt
1 ekologiskt ägg
100 g smör
Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning
150 g mjukt smör
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 nypa vaniljpulver
Rivet ska av 2 citroner
Blåbär
Majsstärkelse

Ägg till pensling

Garnering efter gräddning
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap + 1 msk vatten
Dansukker Strösocker och lakritspulver

Instruktioner

1.  Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölk och grädde.
2.  Smula ner jästen i en bunke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
3.  Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i cirka 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4.  Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
5.  Sätt ugnen på 220 grader.
6.  Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7.  Bred på det mjuka smöret på degen och strö över rörsocker - blandat med vaniljpulver. Riv över citronskal.
8.  Blanda blåbären med lite rörsocker och majsstärkelse och strö dem över degen.
9.  Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
10.  Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
11.  Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
12.  Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
13.  Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med lakritspulver.


Recept Leila Lindholm

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror. Låt dig inspireras av våra härliga recept.