Saffranspavlova med mousse och citrussallad

Saffranspavlova med läcker mousse och fräsch citrussallad. Denna saffranspavlova kan vara julens festligaste efterrätt.

ca 8 portioner

ca 2 timmar

Betyg (8 st)

Ingredienser

Pavlova
1/2 påse saffran (1/4 g)
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggvitor
1 msk maizena
1 tsk äppelcidervinäger

Vit chokladmousse
120 g vit choklad
1 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 äggula
2 dl vispgrädde
1 dl kesella

Citrussallad
t ex. apelsin, grapefrukt, clementin

Garnering
granatäpple
skalet från apelsin, gärna obesprutad

Instruktioner

Sätt ugnen på 125°C. Mortla saffran med 1 msk av sockret.

Vispa äggvitor till ett fast skum, tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret och saffranssockret. Vispa cirka 7-10 minuter, till smeten är toppig.

Vänd ner maizena och vinäger. Klicka ut pavlovan på ett bakplåtspapper och forma till en tårtbotten. Skapa mönster genom att dra en spatel från botten upp. Forma en rund grop i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 2 timmar. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar 2 timmar.

Förbered chokladmoussen. Använd rumstempererade ingredienser. Hacka choklad och smält över ett vattenbad. Tillsätt muscovadorörsocker och låt svalna. Vispa upp äggulan och vänd ner i chokladen. Rör försiktigt.

Vispa grädde lätt och vänd ner 1/3 i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden och kesella i omgångar.

Rör försiktigt smeten jämn och lägg moussen i en spritspåse. Ställ i kylen någon timme.

Skala och filéa frukterna. Lägg pavlovan på ett fat och spritsa mousse i hålet och på toppen av pavlovan. Dekorera med filéerna och granatäpple. Lägg resten av citrusen och granatäpplena på en tallrik och servera till.

Tips!
Du kan även göra denna saffranspavlova med choklad- och apelsinmousse.

Choklad- och apelsinmousse
100 g mörk choklad
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 äggula
2 dl vispgrädde
skalet från 1 apelsin

Förbered chokladmoussen. Använd rumstempererade ingredienser.

Hacka choklad och smält över ett vattenbad. Tillsätt muscovadorörsocker och låt svalna. Vispa upp äggulan och vänd ner i chokladen. Rör försiktigt.

Vispa grädde lätt och börja med att blanda ner 1/3 i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden i omgångar. Riv ner apelsinskal och rör försiktigt smeten jämn. Lägg moussen i en spritspåse och ställ i kylen någon timme.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!