Saffransbullar med pistagenötter

Saffransbullar är en klassiker till julen, och här har vi fyllt dem med en god pistagefyllning. Pensla saffransbullarna med smält smör, doppa i strösocker och servera under julens små fikastunder.

ca 40 st.

2 tim.

Betyg (29 st)

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
1 msk Dansukker Strösocker
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
200 g smör, rumstempererat
14-15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Pistagefyllning
150 g mandelmassa
80 g pistagenötter, skalade
100 g smör, rumstempererat
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
skalet av 1 apelsin, gärna obesprutad

Garnering
smör
Dansukker Strösocker

Instruktioner

Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av den rumstempererade mjölken. Tillsätt resterande mjölk.

Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel och tillsätt tillsammans med sirap. Dela smöret i kuber och blanda i. Rör om ytterligare.

Blanda i vetemjöl, lite i taget och arbeta samman degen. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen tills den släppt bunkens kanter, ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

Förbered fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn och hacka pistagenötterna. Mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna. Vik degen dubbel på längden och skär ca 2 cm remsor.

Forma snurror genom att hålla händerna på varsin kant av remsan och snurra/tvinna åt varsitt håll. Forma som en snurra och fäst ändarna på undersidan. Lägg snurrorna i bullformar på en plåt. Låt jäsa ca 40 min.

Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler.

Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.