Sachertårta

Sachertårta är en klassiker från Wien som spridit sig i världen. Sachertårta med aprikossylt, chokladglasyr som dekoreras med ätbara blommor eller choklad.

12 bitar

2 timmar + förberedelser dagen innan

Betyg (0 st)

Ingredienser

Aprikossylt
200 gram torkade mjuka aprikoser
4 dl vatten
1 dl Dansukker Syltsocker
1 msk Dansukker Glykossirap

Sachertårta
150 g mörk choklad
5 ägg
150 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/4 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver

Glasyr
200 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Glykossirap
20 g smör

Garnering
ätbara blommor 
eller
50 g mörk choklad

Instruktioner

Skumma och häll aprikossylten i en varm, rengjord glasburk. Förslut glasburken och låt stå i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 170 °C och gör sachertårtan. 

Hacka choklad och smälta över ett vattenbad. Låt svalna. Separera äggvitorna och äggulorna. Häll äggvitorna i en ren och torr bunke. Vispa till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa sedan äggulor, smör, socker och sirap poröst i en annan skål. Tillsätt den smälta chokladen.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Rör samman till en jämn smet och vänd försiktigt ner äggviteskummet.

Häll smeten i en smord springform, cirka 23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter. Om kakan börjar bli mörkare, täck den med folie och fortsätt baka. Känn med en sticka om den är klar. Låt svalna på ett galler.

Förbered glasyren. Finhacka chokladen och koka grädde och glykossirap i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och smöret. Rör till en jämn glasyr.

Skär tårtan till tre bottnar och lägg den understa botten på ett fat. Bred ett lager aprikossylt på botten och lägg på nästa botten. Bred sedan ett lager sylt på denna botten och lägg den övre botten på toppen. Häll glasyren över sachertårtan och sprid ut den med en palettkniv, låt glasyren rinna ner över hela kakan så att kanterna täcks.

Ställ sachertårtan i kylskåpet några timmar eller över natten, täck med ett lock. Dekorera tårtan innan servering med ätliga blommor eller riven choklad.

 

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!