Ingredienser
Crumble-botten
3 1/3 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Ljust Muscovaorörsocker
150 g kallt smör
1/2 tsk fint salt
Myntakaramell
12 g färsk mynta (1 knippe)
1 1/2 dl vispgrädde
2 1/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
150 g smör, rumstempererat
1/2 tsk flingsalt
Rabarberkompott
4 gelatinblad
500 g rabarber
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
150 g jordgubbar
1 1/2 msk (20 g) citronsaft
Italiensk maräng
1 dl vatten
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/4 vaniljstång, kan uteslutas
3 äggvitor
Garnering
färsk mynta
Instruktioner
Sätt ugnen på 170 °C.
Börja med pajbottnarna. Arbeta ihop alla ingredienser till en smulig konsistens. Fördela smulorna i 12 smorda ringar med en diameter på cirka 8 cm.
Grädda crumble-bottnarna i 10-12 min i mitten av ugnen. Förbered myntakaramellen under tiden.
Skölj, banka och hacka myntan fint och blanda den med grädde som ska stå och dra minst 1 timme. Sila bort myntan från grädden och värm i en kastrull till kokpunkten.
Koka socker på låg värme i en kastrull till en ljusbrun karamell, rör inte för mycket. När karamellen fått önskad färg, tillsätt den uppvärmda grädden lite åt gången. Rör i smöret i fyra omgångar och rör till sist ner saltet.
Häll karamellen i en värmetålig skål och låt stå i rumstemperatur några timmar. Fördela sedan karamellen med en spritspåse som ett tunt lager på crumble-bottnarna. Låt stelna och ta sedan ut bottnarna från ringarna.
Gör rabarberkompotten. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten cirka 10 minuter. Skala rabarberna och skär dem i mindre bitar och vänd tillsammans med socker. Låt dra i några minuter.
Koka rabarberna med jordgubbar och citronsaft tills de är mjuka. Ta kastrullen från värmen och mixa kompotten till önskad konsistens.
Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ut i den varma kompotten. Fyll kompotten i de ringar som använts till botten och låt dem sätta sig i frysen, cirka 2 timmar.
Ta ut formarna från frysen och lösgör dem genom att värma dem en smula runt om ringen, antingen med en brännare eller genom att doppa dem hastigt i varmt vatten. Placera kompotten ovanpå bottnarna med karamell och ställ kallt.
Gör den italienska marängen. Koka upp vatten, socker och vanilj till 121°C. När sockerlagen når 121°C, ta kastrullen från värmen.
Vispa äggvitorna på hög hastighet. När vitorna har fått lite höjd, häll i den varma sockerlagen i en tunn stråle. Fortsätt vispa marängen tills den är nedkyld och tillräckligt fast att spritsa på rabarbertarterna som dekoration med hjälp av en spritspåse med tyll. Dekorera med färsk mynta.
Tips. Sätt lite färg på marängen genom att måla ett streck med röd färgpasta längs innersidan av spritspåsen.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.