Rabarberkaka med italiensk maräng

Att baka i långpanna är perfekt när du ska baka till många. Rabarber och italiensk maräng gör denna långpannekaka extra festlig.

ca 24 bitar

1 timme

Betyg (11 st)

Ingredienser

200 g smör, rumsvarmt
3 dl Dansukker Rörsocker Strö Fairtrade
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 ägg
3 äggulor (spara vitorna till maräng)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Skal från 1 citron, gärna obesprutad
200 g färsk rabarber

Sockerlag
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 dl vatten

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ägg och äggulor ett i taget under vispning. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Riv ner citronskal och rör om. 

Skär rabarberstjälkarna i cirka 1 cm breda skivor. 

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i pannan och sprid ut rabarberbitarna över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt. 

Koka socker och vatten till 120°C. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll med en tunn stråle ner den varma sockerlagen under fortsatt kraftig vispning. Vispa tills marängen svalnat till rumstemperatur. 

Dela kakan i bitar eller spritsa marängen direkt på kakan. Bränn av marängen med brännare. Har du ingen brännare? Ställ kakan i ugnen några minuter på övervärme.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.