Rabarberdröm

Rabarbersorbet på kardemumma- och havrecrumble i rabarbercoulis.

1 liter

Betyg (10 st)

Ingredienser

Rabarbersorbet
570 g rabarber
1 3/4 dl vatten 
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 1/2 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk citronsaft

Rabarbercoulis
1/2 citron, skivad
350 g rabarber
4 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma- och havrecrumble
125 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kardemumma, malen
1 krm salt
Citronzest från 1/2 citron

Förslag på servering
Djup tallrik eller skål.

 

Exakt utformat recept i viktenhet

Rabarbersorbet
560 g rabarber
165 g vatten 
220 g Dansukker Svenskt Strösocker
35 g Dansukker Glykossirap
25 g citronsaft

Rabarbercoulis
½ citron, skivad
350 g rabarber
440 g vatten
220 g Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma- och havrecrumble
125 g smör, rumstempererat
50 g havregryn
45 g Dansukker Svenskt Strösocker
45 g Dansukker Rörsocker
10 g kardemumma, malen
En nypa salt
Citronzest från ½ citron

Förslag på servering:
Djup tallrik eller skål.

Instruktioner

Sorbet

1. Skölj rabarbern och ta bort botten och toppen. Dela rabarbern i ca 3 cm bitar. Gör gärna för både sorbet (560 g) och coulis (350 g som du lägger åt sidan) på samma gång. 
2. Mät/Väg upp vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull.
3. Tillsätt rabarber och sjud i ca 7–10 min, rabarbern ska bli mjuk. 
4. Blanda till sist i citronsaft.
5. Kyl rabarberblandningen och kör den sedan till sorbet i glassmaskin. Spara i frysen.

Rabarbercoulis
Kan serveras kall eller varm.

1. Lägg skivad citron och 350 g rabarber (enl. punkt 1 ovan) i en bunke. 
2. Koka upp vatten. Häll vattnet över rabarber och citron. Låt stå över natten.
3. Sila av rabarber- och citronsaft i en bunke. 
4. Blanda ner strösocker i rabarberlagen och rör tills sockret har löst sig. Värm upp blandningen i en kastrull för snabbare upplösning.

Kardemumma- och havrecrumble

1. Sätt ugnen på 170°C.  
2. Mät/Väg upp samtliga ingredienser i en bunke. 
3. Rör ihop till en jämn massa.
4. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.  
5. Baka i mitten av ugnen i ca 8 minuter, eller tills ”crumblet” har fått en gyllenbrun färg. 
6. Låt svalna och krossa till bitar.

Montering
Värm såsen om så önskas. Lägg crumble i mitten av tallriken. Använd en varm matsked och skapa ett ”ägg” av sorbeten. Lägg sorbetägget på crumble. Häll coulis runt sorbeten på tallriken vid servering, eller servera såsen på sidan i en fin såskanna.

Tips om du inte har glassmaskin! Ställ sorbetgrunden i frysen, ta ut och vispa med elvisp var 15:e minut, till önskad konsistens.

Recept: Svenska Konditorlandslaget
Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.