Pumparutor med toscatäcke och marängspöken

- Recept köket.se
Baka i långpanna till höstfika eller halloween. Pumparutor med kryddning av kanel, kardemumma och ingefära toppade med ett toscatäcke och maränger som är lagom läskiga och lagom söta.

20 bitar

1 timme

Betyg (1 st)

Ingredienser

Pumparutor
5 dl butternutpumpa (ca 1/3 pumpa)
1 msk smör
1/2 dl ströbröd
4 ägg
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära

Toscatäcke
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
4 msk Dansukker Ljus Sirap
100 g mandelspån

Marängspöken
4 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 krm salt
svart strössel (spökets ögon)

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 °C.

Skala och riv pumpan. Smörj och bröa en långpanna med måtten 25 x 30 centimeter.

Vispa ägg och socker i en stor bunke tills det blir ljust och luftigt. Rör ner pumpan och oljan.

I en annan bunke blandar du vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, kanel, kardemumma och ingefära.

Häll över den torra mixen i ägg- och sockerblandningen och rör samman. Rör till en jämn smet och hall sedan över i långpannan.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Förbered under tiden toscatäcket.

Förbered toscatäcket. Koka samman smör, vispgrädde, strösocker och sirap på medelvärme i en kastrull under konstant omrörning. Den ska få en lätt gyllenbrun färg men var försiktig så att det inte bränner i botten.

Ta från värmen och rör ner mandelspånen. Fördela toscasmeten ovanpå kakan och grädda mitt i ugnen i ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Gör under tiden dina marängspöken. Separera äggula och äggvita.

Häll äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål och sätt den över ett vattenbad. Vispa lite lätt tills att alla sockerkristaller har lösts upp.

Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen tjocknat och svalnat. När skålen går att vända upp och ner är marängen tjock nog.

För över marängsmeten i en spritspåse och klipp i hörnet. Spritsa ut maränger ovanpå kakan och sätt dit strössel som spökets ögon.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!