Ingredienser
Hallonsylt
250 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl grädde
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk majsstärkelse (ex. maizena)
25 g rumstempererat smör
Tårtbotten
4 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Garnering
4 dl vispgrädde
400 g grön marsipan
50 g rosa marsipan
Dansukker Florsocker
Instruktioner
Börja med hallonsylten. Skölj bär och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och koka under omrörning i 5 minuter. Tag kastrullen från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och slut väl. Ställ i kylen.
Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädde. Ta upp stången ur grädden. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil ner i en skål och tillsätt smör lite i taget under vispning. Platsa skålen och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 175 °C, under- och övervärme. Smöra en rund form som är cirka 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Häll upp i formen.
Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.
Montera tårtan när bottnarna och vaniljkrämen är helt kall och sylten tjocknat. Vispa grädden och skär tårtbottnen i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat och bred på hallonsylt. Lägg på nästa botten och bred på vaniljkräm.
Lägg på den sista bottnen och bred på grädden uppe på och runt om tårtan. Lägg det mesta av grädden mitt på bottnen så att tårtan blir ”bullig”. Ställ kallt medan du förbereder marsipanen.
Knåda den gröna marsipanen till den blir mjuk och kavla ut den till cirka 3-4 mm tjock och större än själva tårtan. Använd florsocker om marsipanen fastnar eller en kavelmatta. Vänd över marsipanlocket på tårtan och forma den med händerna runt tårtan. Skär bort kanterna så att den blir jämn.
Använd överflödig marsipan och forma till blad. Skär försiktigt med en kniv så att bladen får mönster. Knåda den rosa marsipanen och rulla små bollar. Lägg bollarna i en plastpåse så att de får plast på båda sidorna. Tryck ut bollarna med fingret så att det blir små tunna blad. Rulla ihop bladen och sätt omlott på varandra så att det blir en ros.
Dekorera tårtan med blad, rosor och pudra med florsocker.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.