Petit choux

Petit choux är en liten fransk bakelse fylld med grädde. En lyxig godbit till eftermiddagsfikat. Variera smakerna på din petit choux med hemgjord havtornssylt eller olika curds.

ca 25–30 st

1 timme

Betyg (0 st)

Ingredienser

5 ägg
1 nypa salt
1 1/4 dl vatten
1 1/4 dl mjölk
1 msk Dansukker Strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
Dansukker Pärlsocker

Garnering
vispgrädde
curd
havtornssylt

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 °C. Vispa äggen tillsammans med saltet. Värm vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull på låg värme.

Lyft av kastrullen från värmen och sikta ner mjölet i vätskan. Rör med en träslev och ställ tillbaka kastrullen på plattan.

Rör till smeten släpper från kanterna och börjar bli glansig. Lägg över i en bunke och blanda i lite av äggsmeten i taget, häll inte i allt om smeten känns för lös. Den ska vara tjock nog att kunna spritsa.

Rör om tills smeten känns krämig. Lägg smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa glest ut toppar, ca 3 cm i diameter på en bakpappersklädd plåt.

Strö över pärlsockret och grädda i nedre delen av ugnen i 17-20 minuter. De ska ha en fin brun färg.

Stäng av ugnen och sätt en träslev mellan luckan och ugnen för att bilda en glipa som försiktigt tar ut ångan. Låt petit chouxerna stå kvar och torka i ca 5 minuter. Låt de sedan svalna på galler.

Skär ett lock på varje petit choux. Vispa och spritsa grädden på under delen och häll över lite curd eller sylt och lägg på locket. Smakar bäst samma dag.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.