Ingredienser
Pepparkaksdeg
2 1/4 dl Dansukker Eko Socker
5 dl Dansukker Eko Ljus Sirap
400 g smör
3 st ägg
2 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk (drygt) kanel, malen
2 msk (drygt) nejlika, malen
2 tsk ingefära, malen
1 nypa salt
Torr karamell till montering av hus
4 dl Dansukker Eko Socker
Fönster
22 st gelatinblad
Kristyr
3 st äggvita
10-13 1/2 dl Dansukker Eko Florsocker
Instruktioner
Smält samman socker, sirap och smör i en kastrull och låt svalna helt.
Vispa i äggen för hand.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll all degvätska i mitten. Arbeta ihop med en träsked först och knåda sedan degen för hand i några minuter.
Dela degen i sex delar och platta till dem. Plasta in dem noggrant och lägg i kylen i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Kavla ut degen i rektanglar och skär cirka 1 cm utanför mallen (eftersom
kakan krymper något i ugnen). Lägg inte olika stora bitar på plåtarna eftersom de behöver olika lång tid i ugnen.
Ta ut bitarna ur ugnen så fort de är gyllenbruna. Skär försiktigt ut fönstren och ramarna medan bitarna är varma och låt svalna.
Montering med karamell: Ta fram en skärbräda eller bricka att bygga huset på. Värm en stekpanna på medelhög värme. Strö tunna lager av socker tills de smälter och fortsätt tills allt socker är en bärnstensfärgad karamell. Rör emellanåt med en träsked och sänk till spisens lägsta temperatur.
Börja med att sätta dit fönster, dvs gelatinbladen. Starta med de 16 st som tillsammans bildar taket på växthuset. Ringla karamell runt om fönsterpartiet och tryck sedan fast gelatinbladet försiktigt utan att nudda karamellen. Gör på samma sätt med resten av fönstren.
Sätt sedan ihop en gavel och en sidovägg genom att ringla karamell på sidorna och sätt ihop dem med varann. Gaveln ska vara ytterst. Var gärna 2 personer när huset ska monteras.
Doppa kortsidan på motsatta gaveln i karamellen och fäst den mot samma sidovägg. Nu har du en hästsko som är stabil. Lägg i eventuell ljusslinga (LED) samt gröna krukor och dra ut tillräckligt med sladd så att det räcker till ditt uttag.
Doppa den andra sidoväggens kortsidor och limma fast dem i gavlarna.
Sätt därefter fast dörrarna på halvvid gavel. Sätt fast fönstren upptill och använd innanmätet som stöd för att hålla takfönstren öppna.
Kristyr: Vispa upp äggvita och florsocker till en fast maräng. Spritsa fluffiga snötappar längs gavlarna och i de nedre fönsterpartierna.
Mallar till växthuset hittar du här »
- Recept Tea Malmegård - @teamalmegard
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.