Pepparkakslängd

Julens saftigaste och kryddigaste längd. Ställ fram och låt gästerna själva dra isär. Försvinnande god!

ca 12 portioner

ca 2 timmar + 40 minuter i ugn

Betyg (7 st)

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst
2 dl mjölk
75 g smör, rumsvarmt
1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
1 tsk kardemumma, nystött
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svensk Brun Farin Strö
2 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära

Pensling
1 ägg

Instruktioner

Smula ner jäst i en bunke. Värm mjölk till fingervarmt och häll över jästen och rör om. Rör ner smör, vit sirap och kardemumma. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter. Täck skålen med en bakhanduk och låt jäsa i cirka 1 timme.

Förbered fyllningen. Vispa smör, farinsocker och kryddor krämigt. Smörj en brödform, cirka 30 cm. 

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 0,5 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Dela degen i 20 rektanglar genom att skära den i 4 lika breda remsor på längden, och i 5 lika breda remsor tvärs över. Placera bitarna i formen intill varandra och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 175°C.

Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda i cirka 35–40 minuter i nedre delen av ugnen. Ha koll på brödet så att det inte får för mycket färg. Täck i så fall med ugnsfolie. 

Låt brödet svalna i formen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.