Ingredienser
Vetedeg
25 g jäst
2 dl mjölk
75 g smör, rumsvarmt
1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
1 tsk kardemumma, nystött
6–7 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svensk Brun Farin Strö
2 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
Pensling
1 ägg
Instruktioner
Smula ner jäst i en bunke. Värm mjölk till fingervarmt och häll över jästen och rör om. Rör ner smör, vit sirap och kardemumma. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter. Täck skålen med en bakhanduk och låt jäsa i cirka 1 timme.
Förbered fyllningen. Vispa smör, farinsocker och kryddor krämigt. Smörj en brödform, cirka 30 cm.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 0,5 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Dela degen i 20 rektanglar genom att skära den i 4 lika breda remsor på längden, och i 5 lika breda remsor tvärs över. Placera bitarna i formen intill varandra och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda i cirka 35–40 minuter i nedre delen av ugnen. Ha koll på brödet så att det inte får för mycket färg. Täck i så fall med ugnsfolie.
Låt brödet svalna i formen.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.