Ingredienser
Pajskal
150 g smör, kallt
3,5 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Svenskt Strösocker
1 krm salt
2 msk iskallt vatten
50 g vit choklad, smält
Hallonpannacotta
4 gelatinblad
250 g hallonpuré
2 1⁄2 dl vispgrädde
100 g Dansukker Svenskt Strösocker
1 msk pressad citron
1/2 krm salt
Italiensk maräng
100 g äggvita (ca 3 st)
1/2 dl vatten
200 g Dansukker Svenskt Strösocker
Instruktioner
Pajskal
Värm ugnen till 200 grader. Mixa smör, vetemjöl, strösocker och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen med lite mjöl till en ca 3-4 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform. Forma efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga i botten på pajskalet med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 minuter för att förhindra att det glider ner vid gräddning. Grädda pajskalet mitt i ugnen 15-20 minuter. Pensla med smält vit choklad. Låt stelna.
Hallonpannacotta
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp hallonpuré, grädde, strösocker och citronsaft. Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i blandningen och rör om. Tillsätt saltet.
Låt svalna ca 20 minuter i rumstemperatur och häll sen i pajskalet. Låt pannacottan sätta sig i kylen minst 4 timmar.
Italiensk maräng
Vispa äggvitorna i en rostfri bunke tillhörande en assistent till ett lätt skum. Koka vatten och strösocker i en kastrull till 121 grader. Vispa äggvitorna till ett tjockare skum när det är några grader kvar. Sedan häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet medan du vispar på medelhög till hög hastighet. Vispa på medelhög hastighet tills marängen är fast, glansig och sval. Spritsa på marängen direkt och bränn ev av med gasbrännare. Gärna med en st honore tyll. Det går bra att förvara pajen med marängen på i kylen någon dag, det går även att frysa pajen med marängen på.
- Recept Cecilia Hagerling -
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.