Ingredienser
25 g jäst för söta degar
2 1/2 dl ljummen mjölk
1 dl flytande margarin
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk salt
2 ägg
8-10 dl vetemjöl
Garnering och pensling
1 ägg
russin
hasselnötskärnor
Dansukker Florsocker
Instruktioner
Smula jästen i en skål. Häll på mjölk och margarin och rör tills jästen löst sig. Rör i sirap, socker, vaniljsocker och salt. Vispa upp äggen lätt och tillsätt till degspadet. Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter. Täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar. Dela därefter den ena degbiten i 20 lite större och 20 något mindre bitar och forma till huvud och kropp. Den andra degbiten delas i lika bitar som formas till öron, "armar" och ben. Sätt samman delarna till harar på en plåt med bakplåtspapper. Pensla hararna med uppvispat ägg. Sätt fast russin till ögon och hasselnötter till nos. Låt jäsa på dragfri plats i 20 minuter. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i 15 minuter. Låt svalna på galler under duk. Dofta florsocker över hararna vid serveringen.
Degen kan även formas till en enda stora hare som skivas vid serveringen, eller om man så vill, till runda, släta bullar.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.