Nötkaka med hallonganache

Nötkaka med hallonganache är en riktig läckerbit att bjuda på! En nötkaka med hackad mjölkchoklad toppad med en len och krämig hallonganache på vit choklad.

10 bitar

ca 1 timme + 1 dygn i kylskåpet

Betyg (91 st)

Ingredienser

Nötbotten
3 msk (40 g) hasselnötter
3 msk (40 g) valnötter
2 ägg
1 dl Dansukker Farinsocker
75 g smör
1 msk Dansukker Mörk Sirap
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
75 g mjölkchoklad

Hallonganache
275 g vit choklad
250 g frysta hallon
75 ml grädde
20 g citronsaft

Garnering
färska hallon
ätliga blommor, t ex röd harsyra

Instruktioner

Sätt ugnen på 170°C.

Mixa hasselnötter och valnötter till ett fint nötmjöl. Vispa därefter ihop ägg och farinsocker. Smält smöret och vispa ner i äggsmeten tillsammans med sirapen. Rör ner mjöl, nötmjöl och salt. Hacka chokladen fint och vänd ner i smeten.

Smörj en brödform, cirka 27cm x 20cm. Klä formen med ett bakplåtspapper och häll ner smeten i formen. Baka nötkakan i nedre delen av ugnen i 18-20 min och låt bottnen kallna i formen.

Gör hallonganachen. Hacka vit choklad fint och lägg i en skål. Koka upp hallonen och pressa genom en finmaskig sil. Koka upp hallonsaft, citronsaft och grädde. Häll den varma saftblandningen över chokladen och rör till en jämn smet.

Häll 80 gram av ganachen i en spritspåse och lägg den i kylen. Häll resten av ganachen över nötbottnen som är kvar i brödformen. Ställ kakan i kylskåpet över natten.

Ta ut kakan från kylskåpet och från formen. Skär bort sidorna av kakan och skär bitar i cirka 2,5 cm. Spritsa fem små klickar av ganachen på varje bit och sätt ett halvt hallon på varje klick.

Dekorera med ätliga blommor före servering.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.