Napoleontårta

En kejserlig klassiker i oklassiskt format, toppad med körsbärssylt.

6 bitar

1,5 timme

Betyg (58 st)

Ingredienser

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g smör, rumstempererat

Körsbärssylt
200 g körsbär
100 g Dansukker Syltsocker

Äppelmos

Montering
1 förp färsk smördeg
3 dl vispgrädde

Glasyr
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
3 tsk vatten
2 msk körsbärssylt

Instruktioner

Vaniljkräm
Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk. Ta upp vaniljstången.

Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under vispning.

Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smör lite i taget under vispning. Plasta skålen och ställ i kylen.

Körsbärssylt
Skölj och kärna ur körsbär. Mixa eller finhacka bären och blanda med syltsockret i en kastrull och koka 4-5 minuter. Skumma väl och häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.

Äppelmos
Gör äppelmoset enligt recept. 

Smördegsplattor
Sätt ugnen på 200°C. Dela smördegen till 3 ark och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och lägg en mindre plåt på arken som tyngd och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta bort plåten och grädda ytterligare 5 min. Låt kallna helt.

Montering
Vispa grädde fast och blanda ner 2-3 dl av vaniljkrämen. Rör ihop florsocker och vatten till glasyren och ställ åt sidan.

Bred ett lager körsbärssylt på ett smördegsark och glasyr ovanpå, så att det marmoreras. Ställ i frysen för att stelna.

På nedersta arket, bred ett tunt lager äppelmos och sedan ett lager vaniljgrädde ovanpå och lägg på ett fat. Bred ett tjockt lager vaniljgrädde på det sista smördegsarket och lägg det arket ovanpå det med äppelmos och vaniljkräm.

Ta ut arket med glasyr från frysen och lägg på toppen av tårtan.

Tips
Skär tårtan i 6 bitar och skölj kniven i varmt vatten mellan varje knivtag så går det lättare att skära.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.