Morotsbullar med frosting

Vi bad Elsa Billgren och Sofia Wood att hjälpa oss att skapa en ny svensk klassiker på fikabordet. De slog ihop två favoriter nämligen morotskaka och kanelbulle och ta-da så var Morotsbulle med frosting född. Härligt saftig, goffig, kryddig och alldeles underbart god. Bullarna bakas i långpanna så att du kan bjuda många. Eller äta många själv. Oavsett vad du väljer är det här ett recept du inte vill missa!

Betyg (18 st)

Ingredienser

Bulldeg
30 g jäst
2 dl mjölk
200 g skalade morötter
1 ägg
0,5 dl Dansukker Farinsocker
0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
7,5 – 8,5 dl vetemjöl
0,5 tsk riven muskotnöt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, till pensling

Fyllning
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl maizena
250 g rumsvarmt smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk kanel

Frosting
85 g smör rumsvarmt
200 g färskost kylskåpskall
150 g Dansukker Florsocker
2 morötter
Zesten av 1 citron

Instruktioner

Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.

Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.

Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften.

Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp.

Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar.

Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.

Värm ugnen till 180°C.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.

Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.

- Recept Elsa Billgren och Sofia Wood

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.