Ingredienser
Flädermousse
2 gelatinblad
135 ml fläderblomssaft, koncentrat
1,5 msk (20 g) limesaft
1 msk Dansukker Florsocker
1 dl crème fraiche, 34 %
1 1/2 vispgrädde
Bovete-crumble
2 msk rostade bovetekärnor
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk Dansukker Farinsocker
20 g smör
1 krm salt
Övrigt
20 halvrostade hasselnötter
1 mogen honungsmelon
200 g mörk choklad, minst 70 %
1 kruka citronmeliss
Instruktioner
Börja med flädermoussen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter. Värm fläderblom- och limesaft i en gryta. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ut i den varma saften, låt svalna något.
Rör ihop florsocker och crème fraiche och vänd ner i fläderblandningen. Vänd till sist ner vispad grädde. Häll i moussen i 6 fyrkantig silikonformar och ställ kallt, cirka 4 timmar.
Sätt ugnen på 150°C och gör bovete-crumble. Rosta bovetekärnor i en stekpanna och låt svalna helt.
Knåda ihop övriga ingredienser till en smulig massa och strö på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen till gyllenbrun färg, cirka 7-8 i minuter.
Förbered inför servering. Rosta hasselnötter i en stekpanna och gör kulor av honungsmelonen med ett parisienne-järn eller skär den i kuber. Hacka den mörka chokladen, alternativt smält chokladen och spritsa ut valfria former på ett smörpapper, låt stelna.
Precis innan servering. Tryck ut flädermoussen ur silikonformarna och lägg dem på var sin tallrik, placera därefter bovete-crumble, melonkulor, chokladpynt och rostade hasselnötter på tallriken. Avsluta med citronmeliss på toppen.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.