Marshmallows med salt karamell

Julens fluffigaste och godaste godis för alla som älskar salt kola! Ett pyssligt recept som kräver en gnutta tålamod.

30 st

1 timme + 2 timmar att stelna

Betyg (508 st)

Ingredienser

Kolasås
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
50 g smör
1/2 tsk flingsalt

Marshmallows
4 msk majsstärkelse
4 msk Dansukker Florsocker
2 1/2 msk gelatinpulver
3 dl vatten
5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk Dansukker Glykossirap
2 äggvitor

Till formen
matolja

 

Instruktioner

Börja med kolasåsen. Blanda socker, grädde, sirap, smör och salt i en kastrull. Koka till såsen tjocknat en aning.

Blanda majsstärkelse och florsocker i en skål. Smörj en form cirka 20x30 cm med lite matolja. Pudra över lite av florsockerblandningen och skaka ur överflödigt socker.

Gelatinblandning: Blanda 1 dl vatten med gelatinpulver i en skål och smält över ett vattenbad. Stäng av plattan när gelatinet är smält och låt skålen stå kvar i det varma vattnet.

Sockerlag: Blanda socker, glykos och 2 dl av vattnet i en stor kastrull. Koka sockerlagen till 127°C.

Äggvitor: Vispa äggvitorna när sockerlagen når 115°C. Använd gärna hushållsmaskin.

Stäng av plattan när sockerlagen når 127°C. Vispa i gelatinblandningen snabbt. Häll socker- och gelatinblandningen i en tunn stråle över de vispade äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa i cirka 7–10 minuter till en blank och fluffig smet.

Häll 2/3 av kolasåsen i smeten (om såsen har stelnat, värm upp den igen) och vispa ihop.
Vänd över smeten i formen. Ta lite olja på fingrarna och bred ut smeten i ett jämnt lager. Ringla över resterande kolasås och skapa ett virvlande mönster med hjälp av en kniv eller sticka.

Låt marshmallowsen sätta sig i rumstemperatur i cirka 1–2 timmar. Skär i önskad form med en oljad kniv. Vänd bitarna i florsockerblandningen (från punkt 1). Skaka av överflödigt socker. 

Förvara i en försluten plastpåse i kylen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!