Marias kanelsnurror med äpple

Saftiga, söta och goda kanelbullar. Med fyllningens farinsocker och friska äppelsyra blir bullen om möjligt ännu godare än vanligt.

35-40 st

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

75* g jäst
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl, 180 g Dansukker Strösocker
1 msk kardemumma, stött
1 tsk salt
17 dl ca, drygt 1 kg vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl, 75 g Dansukker Farinsocker
1 msk kanel
3 äpplen
2 msk maizena majsmjöl

Brödglans och garnering
2 ägg + 1 krm salt + 1/2 tsk vatten
Dansukker Pärlsocker

Instruktioner

1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Tillsätt mjölken (den behöver inte värmas)och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt, det mesta av vetemjölet och smöret i klickar. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen minst 5-10 minuter. För hand tar det ungefär dubbelt så lång tid. Låt degen jäsa under plast till dubbel storlek ca 30 minuter.

3. Gör fyllningen: rör smör, farinsocker och kanel. Vänta med äpplena till strax innan utbakningen. Skala och riv äpplena och blanda med maizenamjölet. Maizena gör att äpplena inte vätskar sig så mycket.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och dela den i två halvor. Kavla ut varje del till ca 25 x 50 cm i storlek. Bred smörblandningen över hela ytan och lägg rivna äpplen på halva. Vik ner degen från långsidan till en fyrkant och så att äpplena täcks.

5. Skär degen i ca 3 cm breda remsor och gör ett längsgående snitt i varje remsa, men inte ända upp till vikningen. Den ska hänga ihop. Snurra remsornas två ”ben” runt varandra och gör sedan en knut av alltihop. Se till att ändarna är ordentligt invikta under bullen annars är det lätt att de öppnar sig när de jäser och gräddas. Det är lite kladdigt. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

6. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

*Tips! Pröva att minska jästmängden till 50 g. Öka då jästiden lite för både deg och bullar.

Recept: Maria Kolding, Årets Hembakare 2016
Foto: Carin Pålsson

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.