Ingredienser
75* g jäst
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl, 180 g Dansukker Strösocker
1 msk kardemumma, stött
1 tsk salt
17 dl ca, drygt 1 kg vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl, 75 g Dansukker Farinsocker
1 msk kanel
3 äpplen
2 msk maizena majsmjöl
Brödglans och garnering
2 ägg + 1 krm salt + 1/2 tsk vatten
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Tillsätt mjölken (den behöver inte värmas)och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt, det mesta av vetemjölet och smöret i klickar. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen minst 5-10 minuter. För hand tar det ungefär dubbelt så lång tid. Låt degen jäsa under plast till dubbel storlek ca 30 minuter.
3. Gör fyllningen: rör smör, farinsocker och kanel. Vänta med äpplena till strax innan utbakningen. Skala och riv äpplena och blanda med maizenamjölet. Maizena gör att äpplena inte vätskar sig så mycket.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och dela den i två halvor. Kavla ut varje del till ca 25 x 50 cm i storlek. Bred smörblandningen över hela ytan och lägg rivna äpplen på halva. Vik ner degen från långsidan till en fyrkant och så att äpplena täcks.
5. Skär degen i ca 3 cm breda remsor och gör ett längsgående snitt i varje remsa, men inte ända upp till vikningen. Den ska hänga ihop. Snurra remsornas två ”ben” runt varandra och gör sedan en knut av alltihop. Se till att ändarna är ordentligt invikta under bullen annars är det lätt att de öppnar sig när de jäser och gräddas. Det är lite kladdigt. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
6. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
*Tips! Pröva att minska jästmängden till 50 g. Öka då jästiden lite för både deg och bullar.
Recept: Maria Kolding, Årets Hembakare 2016
Foto: Carin Pålsson
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.