Ingredienser
Petit chousmet
1 1/2 dl vatten
50 g smör eller margarin
1 dl vetemjöl
1 stort ägg
Mördeg
1 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Strösocker
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
40 g smör eller margarin
Fyllning
1 1/2 dl sylt
1/2 dl vispgrädde
Vaniljkräm
1 äggula
1 dl matlagningsgrädde
1 msk potatismjöl
1 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Garnering
Dansukker Florsocker
Eventuellt sylt eller gelé
Instruktioner
Börja med att arbeta samman ingredienserna till mördegen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 1 timme.
Fortsätt med vaniljkrämen. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull och sjud på svag värme tills krämen tjocknat. Låt svalna innan vaniljsockret tillsätts.
Koka upp vattnet och matfettet till petit chou smeten i en kastrull. Tillsätt mjölet och koka under kraftig omrörning tills smeten släpper kastrullens kanter. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något innan ägget tillsätts. Rör kraftigt. Klicka ut smeten till små, runda bollar på en plåt med bakplåtspapper.
Kavla ut mördegen till en 3 mm tjock platta. Ta ut små runda kakor med hjälp av ett mått eller ett glas. Lägg en kaka på varje smetklick. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.
Vispa grädden till fast skum och vänd ner i vaniljkrämen. Gör ett litet hål längst ner vid kanten av kakorna och börja med att klicka i sylten. Fyll gräddkrämen i en spritspåse och fördela krämen i kakorna. Sikta över florsocker och garnera eventuellt med en sylt/geléklick. Servera direkt så att kakorna inte blir mjuka och blöta.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.