Ingredienser
80 g smör
3/4 dl vatten
4 äggvitor
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl majsstärkelse
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
Dekoration
Kristyr
1 äggvita
1-2 dl Dansukker Florsocker (till önskad konsistens)
Några droppar röd karamellfärg
Smält rosa choklad
Ruby choklad
Strössel
Instruktioner
Skriv små kärlekshälsningar på avlånga lappar, ca 70x7 mm. Eller använd medföljande lappar om du tycker de passar. Ladda ner kärlekshälsningar här.
Sätt ugnen på 175˚C, vanlig ugn.
Bryn smör i en kastrull och häll ner i en stor skål eller bunke. Tillsätt vatten och äggvitor och vispa ihop. Vänd ner brun farin strö och strösocker och vispa lite till.
Blanda vetemjöl, majsstärkelse, vaniljsocker och salt i en skål och vänd ner i smeten. Vispa till en slät smet. Om den är för tjock, tillsätt 1 msk vatten.
Klicka ut 1 msk smet per kaka på en plåt med silikonmatta för bäst resultat, men har du ingen kan du använda bakplåtspapper av tjockare kvalitet. Forma smeten till tunna cirklar, ca 10 cm i diameter, med hjälp av baksidan på en sked. Gör två åt gången och grädda i mitten av ugnen ca 6–8 minuter.
Ta ut kakorna från ugnen, vänta ca 1 minut och vänd dem med en stekspade. Lägg en lapp på varje kaka, vänta ytterligare ca 15–30 sekunder och vik sedan kakan på mitten så att den ser ut som ett ”taco-skal”. Håll i varje ände, placera underdelen av kakan mot en glaskant och vik neråt så att ändarna nästan möts, då sluter sig kakan automatiskt runt din lapp. Spricker kakorna lätt när de viks behöver du grädda dom en lite längre stund.
Låt kakorna svalna i en muffinsplåt så att de håller formen.
Kristyr
Vispa samman äggvita, florsocker och några droppar karamellfärg. För fastare konsistens, tillsätt mer florsocker.
Dekorera med kristyr eller smält rosa choklad och strössel, eller dofta lite florsocker över kakorna.
Tips!
Slå gärna in varje lapp i plastfilm, annars fastnar de gärna i kakan.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Pannkakor
Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!