Ingredienser
Lussekatter
50 g jäst
5 dl rumstempererad mjölk
200 g rumstempererat smör
1 g saffran (2 pkt)
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
ca 900 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk Dansukker Strösocker
Kanelfyllning
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 msk kanel, malen
Pensling av bullarna
1 ägg till pensling
Instruktioner
Smula jästen i en bunke och tillsätt rumstempererad mjölk och rör om tills den löst sig. Blanda i det rumsvarma smöret och rör om ytterligare. Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel och lägg i degen. Tillsätt den vita sirpan och rör om. Blanda sedan i vetemjöl, lite i taget, tills degen släppt bunkens kanter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 20-30 minuter.
Förbered fyllningen. Vispa ihop smör, socker och kanel. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen till två och kavla ut varje del till en rektangel. Fördela kanelfyllningen jämt på en dela av varje rektangel, så att halva långsidan har fyllning. Skär till remsor och rulla först sidan med fyllning in mot mitten, vänd rullen och rulla andra sidan in mot mitten. Lägg lussekatterna på bakplåtar med mellanrum och låt sedan jäsa cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i cirka 7-9 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.