Lussebullar med vaniljfyllning

ca 40 stycken

ca 2 timmar

Betyg (0 st)

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
1 msk Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Vit Sirap
150 g smör, rumstempererat
14-15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Fyllning
200 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade/ Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 msk majsstärkelse

Pensling
ägg+ salt+ vatten

Garnering
50 g smör
1 1/2 dl Dansukker Strösocker

Instruktioner

Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av den rumstempererade mjölken. Tillsätt resterande mjölk.

Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel och tillsätt tillsammans med sirap. Dela smöret i kuber och blanda i. Rör om ytterligare.

Blanda i vetemjöl, lite i taget och arbeta samman degen. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen tills den släppt bunkens kanter, ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut hela degen till en rektangel och fördela fyllningen jämnt. Rulla samman och skär till bullar, ca 2 cm och dra ut varje bulle så den blir avlång. Håll bullarna i ändarna och vrid åt varsitt håll.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och pensla med ägg som är uppvispat med lite salt och vatten. Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler. Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.