Ingredienser
Ingredienser (krempita):
2 stora plattor smördeg à 250 g
1,5 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
5 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt strösocker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl majsstärkelse
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl grädde
Instruktioner
Gör såhär:
1. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.
2. Grädda dem mitten av ugnen på 200° (över- och undervärme) i ca 15 min tills den får en fin och gyllenbrun färg.
3. Separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en helt ren bunke av rostfri metall, glas eller porslin. Ställ åt sidan.
4. Vispa snabbt äggulor, vaniljsocker, vetemjöl, majsstärkelse, 2 dl socker och 5 dl mjölk i en annan bunke. Blanda ordentligt tills du får en slät och klumpfri smet. Ställ åt sidan.
5. Koka upp 1 liter mjölk i en kastrull. Sänk värmen och vispa sedan i äggsmeten under konstant omrörning. Det är superviktigt att du inte slutar röra om för att undvika att krämen bränner sig fast i botten.
6. Ta bort kastrullen från värmen när krämen kokat och häll upp den i en kall skål för att svalna i kylskåpet medan du fortsätter med resten av receptet. Rör om då och då så att inte skinn bildas.
7. Vispa äggvitorna till fasta toppar och tillsätt 1 dl strösocker under fortsatt vispning.
8. Vänd försiktigt ner marängen i den avsvalnade vaniljkrämen.
Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
saft från 1 citron
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
0,5 dl vatten
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
Montering:
Lägg en av smördegsplattorna i botten av din form. Bre ut vaniljfyllningen över bottenplattan. Toppa med hallonkompotten. Skär den ena smördegsplattan i rutor och lägg rutorna på krämen. Ställ kakan i kylen i minst 4 timmar, tills den kallnar helt och stelnar.
Ingredienser (dekoration):
500 g marsipan av valfri färg
maizena till utkavling
Dansukker Florsocker att pudra med.
Gör såhär:
1. Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att den inte fastnar eller svettas. Täck din krempita med den.
2. Pudra med florsocker.
3. Skär upp i bitar och servera!
Recept Camilla Hamid för Dansukker
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag
Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!