Krempitaprinsess

- Recept Camilla Hamid
Balkans krempita i svensk prinsesskostym med ett lager hallonkompott.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25x40 cm och ger 25 bitar.

Betyg (12 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Ingredienser (krempita):
2 stora plattor smördeg à 250 g
1,5 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
5 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt strösocker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl majsstärkelse
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl grädde

Instruktioner

Gör såhär:
1. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.
2. Grädda dem mitten av ugnen på 200° (över- och undervärme) i ca 15 min tills den får en fin och gyllenbrun färg.
3. Separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en helt ren bunke av rostfri metall, glas eller porslin. Ställ åt sidan.
4. Vispa snabbt äggulor, vaniljsocker, vetemjöl, majsstärkelse, 2 dl socker och 5 dl mjölk i en annan bunke. Blanda ordentligt tills du får en slät och klumpfri smet. Ställ åt sidan.
5. Koka upp 1 liter mjölk i en kastrull. Sänk värmen och vispa sedan i äggsmeten under konstant omrörning. Det är superviktigt att du inte slutar röra om för att undvika att krämen bränner sig fast i botten.
6. Ta bort kastrullen från värmen när krämen kokat och häll upp den i en kall skål för att svalna i kylskåpet medan du fortsätter med resten av receptet. Rör om då och då så att inte skinn bildas.
7. Vispa äggvitorna till fasta toppar och tillsätt 1 dl strösocker under fortsatt vispning.
8. Vänd försiktigt ner marängen i den avsvalnade vaniljkrämen.

Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
saft från 1 citron
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
0,5 dl vatten

Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.

Montering:
Lägg en av smördegsplattorna i botten av din form. Bre ut vaniljfyllningen över bottenplattan. Toppa med hallonkompotten. Skär den ena smördegsplattan i rutor och lägg rutorna på krämen. Ställ kakan i kylen i minst 4 timmar, tills den kallnar helt och stelnar. 

Ingredienser (dekoration):
500 g marsipan av valfri färg
maizena till utkavling
Dansukker Florsocker att pudra med.

Gör såhär:
1. Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att den inte fastnar eller svettas. Täck din krempita med den.
2. Pudra med florsocker.
3. Skär upp i bitar och servera!

Recept Camilla Hamid för Dansukker

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Våfflor med sylt och grädde

Läckra våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Påskens godsaker

Påskens godsaker

Här hittar du både bakverk, godis och desserter för en riktigt glad påskhelg.

Sachertårta

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet. 

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!