Ingredienser
Ingredienser (krempita):
2 stora plattor smördeg à 250 g
1,5 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
5 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt strösocker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl majsstärkelse
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl grädde
Instruktioner
Gör såhär:
1. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.
2. Grädda dem mitten av ugnen på 200° (över- och undervärme) i ca 15 min tills den får en fin och gyllenbrun färg.
3. Separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en helt ren bunke av rostfri metall, glas eller porslin. Ställ åt sidan.
4. Vispa snabbt äggulor, vaniljsocker, vetemjöl, majsstärkelse, 2 dl socker och 5 dl mjölk i en annan bunke. Blanda ordentligt tills du får en slät och klumpfri smet. Ställ åt sidan.
5. Koka upp 1 liter mjölk i en kastrull. Sänk värmen och vispa sedan i äggsmeten under konstant omrörning. Det är superviktigt att du inte slutar röra om för att undvika att krämen bränner sig fast i botten.
6. Ta bort kastrullen från värmen när krämen kokat och häll upp den i en kall skål för att svalna i kylskåpet medan du fortsätter med resten av receptet. Rör om då och då så att inte skinn bildas.
7. Vispa äggvitorna till fasta toppar och tillsätt 1 dl strösocker under fortsatt vispning.
8. Vänd försiktigt ner marängen i den avsvalnade vaniljkrämen.
Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
saft från 1 citron
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
0,5 dl vatten
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
Montering:
Lägg en av smördegsplattorna i botten av din form. Bre ut vaniljfyllningen över bottenplattan. Toppa med hallonkompotten. Skär den ena smördegsplattan i rutor och lägg rutorna på krämen. Ställ kakan i kylen i minst 4 timmar, tills den kallnar helt och stelnar.
Ingredienser (dekoration):
500 g marsipan av valfri färg
maizena till utkavling
Dansukker Florsocker att pudra med.
Gör såhär:
1. Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att den inte fastnar eller svettas. Täck din krempita med den.
2. Pudra med florsocker.
3. Skär upp i bitar och servera!
Recept Camilla Hamid för Dansukker
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.