Knäck
- Recept Leila Lindholm
Det här är mitt grundrecept på knäck. Det kan med fördel smaksättas på massor av sätt och inte bara göras på traditionellt vis med hackad mandel. Exempel på smaksättningar: rivet limeskal, choklad och rostade hasselnötter, ingefära, pepparkakskrydda, stött kardemumma, rivet apelsinskal eller rostad kokos. Tänk på att försöka undvika att röra i knäcken för mycket, så att inte sockret kristalliserar sig, och använd enbart rena redskap av metall. Knäck ska alltid koka i en tjockbottnad kastrull, och var aktsam när den hälls upp så att ingen bränner sig.
Ingredienser
2 dl muscovadorörsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
2 msk smör
1 msk lakritspulver
Instruktioner
1. Blanda muscovadorörsocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar smet i iskalltvatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter.
3. Tillsätt smör och lakritspulver.
4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i småformar.
5. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.
Se hela inlägget på Leilas instagram @leilalindholm.
Recept Leila Lindholm
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.