Ingredienser
Salt karamell
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 msk vatten
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt
100 g smör, delad i kuber
Kladdkaka
250 g mörk choklad, hackad
150 g smör, delad i kuber
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
6 ägg, separerade
Servering
200 g hallon, tinade eller färska
Dansukker Florsocker
vispgrädde
Instruktioner
Börja med karamellfyllningen. Blanda rörsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm på försiktigt och rör så lite som möjligt tills sockret lösts upp. Öka värmen och låt karamellen koka, vispa under tiden. Låt koka i cirka 7-10 minuter tills karamellen blivit gyllenbrun.
Ta kastrullen från värmen och rör ner grädde och flingsalt. Rör ner smöret och rör ihop till en smidig karamell. Ställ åt sidan och låt svalna helt, under några timmar.
Sätt ugnen på 190°C och smörj en springform till kladdkakan, 23 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör smeten jämn. Tillsätt rörsocker, strösocker och vaniljsocker och blanda väl. Rör ner mandelmjölet.
Tillsätt äggulan en i taget och rör om. Vispa äggvitorna styva i en separat skål. Vänd ner i chokladsmeten, lite i taget.
Häll 2/3 av chokladsmeten i formen och häll karamellfyllningen i mitten av smeten, bred ut den lite över chokladsmeten. Tillsätt resten av chokladsmeten och bred ut den jämnt över formen. Grädda i cirka 40 minuter, kakan ska vara ganska fast men lite kladdig i mitten.
Låt svalna helt. Kakan kommer att sjunka ner lite i mitten.
Lägg kakan på ett fat och lägg hallonen på toppen av kakan. Pudra med florsocker. Vispa grädden och servera.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.