Kardemummakaka med rompocherade päron

En underbar dessert med det lilla extra. Gör i förväg och montera ihop precis innan servering.

6 portioner

ca 2 timmar

Betyg (4 st)

Ingredienser

Kardemummakaka
2 ägg
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 tsk kardemumma, nystött
2 tsk kanel
3/4 dl rapsolja
3/4 dl mjölk 

Rompocherade päron
6 små päron
2 dl vatten
1 dl mörk rom
1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 kanelstång

Glasyr
1/2 dl Dansukker Florsocker
75 g färskost
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
mjölk
matolja till formarna
kanel på toppen

Instruktioner

Skala päron och låt stjälken sitta kvar. Lägg päron och resterande ingredienser i en kastrull och låt sjuda med lock tills de är mjuka, cirka 30 minuter. Låt päronen svalna i lagen.

Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme. Gnid in 6 suffléformar (alt större muffinsformar) med matolja.

Vispa ägg och farinsocker till en krämig och luftig smet.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och kryddor i en separat skål. Vänd ner i ägg- och sockerblandningen. Rör slutligen ner olja och mjölk och rör till en jämn smet.

Fyll formarna med 2/3 smet. Grädda i ugnen i 25–30 minuter. Låt kakorna svalna en aning innan de vänds ur sina formar.

Servering
Gröp ur ett hål, lika brett som päronet, i kakan. Sätt päronet i hålet så att det sitter stabilt. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren utom mjölken. Vispa ner lite mjölk i taget till önskad konsistens. Såsen ska vara rinnig men krämig. Skeda över glasyr över päronet och strö över kanel.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!