Ingredienser
Vetedeg
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk kardemumma, färskmalen
10-13 dl vetemjöl
150 g smör
½ tsk salt
Fyllning
200 g smör
1½ dl farinsocker
2 tsk kardemumma, malen
Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
Topping
½ dl strösocker
1 tsk kardemumma, färskmalen
Instruktioner
Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen. Smöret kan stå inplastat i rumstemperatur över natten.
2. Lös upp jästen i kallt vatten.
3. Tillsätt strösocker, kardemumma och det mesta av mjölet.
4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar, sist salt. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin. Om du har en maskin behöver du mindre mjöl än om du knådar degen för hand.
5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.
Dag 2:
6. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.
7. Sätt stora muffinsformar i en muffinsplåt eller använda stabila muffisnformar och ställ på bakplåtar.
Fyllning:
8. Rör ihop smör, kardemumma och farinsocker till en bredbar massa.
Utbakning:
9. Ta upp degen, halvera och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
10. Bred på hälften av fyllningen jämnt på hela degplattan .
11. Vik ett treslag; två gånger mot mitten. Kavla degen något.
12. Skär ca 3 cm breda längder och ytterligare två snitt längs med längden nästan hela vägen. Fläta degen, rulla ihop och lägg i formarna.
13. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i två timmar.
Topping:
14. Blanda strösocker och kardemumma, ställ åt sidan.
15 Sätt ugnen på 225 grader.
16. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.
17. Pensla direkt med sockerlag, strö över topping och låt svalna på galler.
- Recept Yvonne Landin - bakalite.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Pannkakor
Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!