Ingredienser
Vetedeg
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk kardemumma, färskmalen
10-13 dl vetemjöl
150 g smör
½ tsk salt
Fyllning
200 g smör
1½ dl farinsocker
2 tsk kardemumma, malen
Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
Topping
½ dl strösocker
1 tsk kardemumma, färskmalen
Instruktioner
Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen. Smöret kan stå inplastat i rumstemperatur över natten.
2. Lös upp jästen i kallt vatten.
3. Tillsätt strösocker, kardemumma och det mesta av mjölet.
4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar, sist salt. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin. Om du har en maskin behöver du mindre mjöl än om du knådar degen för hand.
5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.
Dag 2:
6. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.
7. Sätt stora muffinsformar i en muffinsplåt eller använda stabila muffisnformar och ställ på bakplåtar.
Fyllning:
8. Rör ihop smör, kardemumma och farinsocker till en bredbar massa.
Utbakning:
9. Ta upp degen, halvera och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
10. Bred på hälften av fyllningen jämnt på hela degplattan .
11. Vik ett treslag; två gånger mot mitten. Kavla degen något.
12. Skär ca 3 cm breda längder och ytterligare två snitt längs med längden nästan hela vägen. Fläta degen, rulla ihop och lägg i formarna.
13. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i två timmar.
Topping:
14. Blanda strösocker och kardemumma, ställ åt sidan.
15 Sätt ugnen på 225 grader.
16. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.
17. Pensla direkt med sockerlag, strö över topping och låt svalna på galler.
- Recept Yvonne Landin - bakalite.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.