Ingredienser
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 dl majsstärkelse
25 g smör, rumstempererat
Vetedeg
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk, rumstempererat
75 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk mald kardemumma
6-7 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
Kanelfyllning
100 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
1 msk kanel
Pensling
Ägg + salt + vatten
Garnering
Dansukker Svenskt Pärlsocker
Instruktioner
Börja med vaniljkrämen. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk.
Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under uppvispning.
Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Plasta skålen och låt vila i kylen.
Gör vetedegen. Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Gör under tiden kanelfyllningen. Vispa ihop smör, brun farin strö och kanel.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangulär platta och bred på kanelfyllningen. Rulla samman och skär till ca 20 bullar.
Placera bullarna med mellanrum på en plåt med bakplåtspapper eller gör kanelbullar i långpanna. Placera då bullarna nära varandra i en bakform med bakplåtspapper så att de jäser ihop.
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 220 °C. Pensla bullarna med ägg som är uppvispat med lite salt och vatten. Tryck ett hål med fingret i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkrämen.
Strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.