Julstjärna

En saftig och smakrik julstjärna gjord på vetedeg med fyllning av bland annat mörk choklad, apelsin, rörsocker och kanel. Pyssel när det är som godast.

ca 15-20 bitar

ca 2 timmar

Betyg (14 st)

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst
1 1/2 dl mjölk, rumstempererat
1 1/2 dl naturell yoghurt, 3%
100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk kardemumma, malen
1 ägg
ca 8-9 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Fyllning
80 g mörk choklad
125 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kanel, malen
skalet från 1 apelsin, gärna obesprutad
3 msk färskpressad apelsinsaft
1 tsk majsstärkelse

Pensling
1 ägg + vatten + 1 knivsudd salt
Dansukker Svenskt Pärlsocker

Instruktioner

Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt yoghurt, smör, sirap, kardemumma samt ägg och arbeta ihop. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare vetemjöl om det behövs och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Finhacka choklad och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till runda plattor, använd en cirkel, cirka 25 cm i diameter som mall när du kavlar. Lägg först en platta på en plåt med bakplåtspapper.

Bred på fyllning på första plattan, fördela fyllningen så att det räcker till 3 plattor och den deg som blir över. Lägg på nästa platta och bred på ett lager fyllning. Upprepa till sista plattan lagts men lägg ingen fyllning på den.

Skär 16 skåror cirka 2 cm ut från mitten och snurra dem två och två ut från varandra och tryck till ändarna. Använd resten av degen till att göra bullar.

Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225°C, under- och övervärme.

Pensla stjärnan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.