Julbröd

Allt du kan önska av ett bröd i adventstid! Härligt mustiga smaker som passar perfekt till lagrad ost och julig skinka.

2 bröd

ca 3 h (inkl. jäsningstid)

Betyg (11 st)

Ingredienser

33 cl julmust 
3 dl fint rågmjöl
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl Dansukker Brödsirap
2,5 dl russin
2 msk malet pomeransskal
12–14 dl vetemjöl

bakplåtspapper

Instruktioner

Värm julmusten i en kastrull tills den är riktigt het. Häll den över rågmjölet i en bunke och rör ihop. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, rågmjöl, salt, sirap, russin, pomerans och vetemjöl. Spara eventuellt lite vetemjöl till utbakningen.

Knåda degen väl i 10 minuter, gärna i en assistent. Degen är lite kladdig.

Låt den jäsa under bakduk i ca 50 minuter.

Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i två bitar och forma till limpor. Lägg dem i två 1,5 liters bakformar klädda med bakplåtspapper.

Skåra bröden med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in brödet, häll in 1 dl vatten i botten på ugnen och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk värmen till 175°C.

Grädda bröden i ca 50–60 minuter eller tills det låter ihåligt när du knackar på det. Lägg eventuellt på ett ark med bakplåtspapper eller ugnsfolie under de sista 20 minuterna om brödet börjar bli för mörkt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.