Jordgubbstårta med mjuk maräng

- Recept köket.se
Denna jordgubbstårta med citronbotten, frasig maräng, mandelflarn, vaniljgrädde och hyvlad rabarber är en ultimat midsommartårta! Enkel att göra eftersom den bakas i långpanna och såå underbart god. Dessutom är den glutenfri, så att alla kan få smaka!

Betyg (12 st)

Ingredienser

Maräng
4 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
50 g mandelspån 

Citronbotten
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl potatismjöl 
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Skalet från en halv citron

Garnering
4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
750 g jordgubbar
1 rabarber
mynta
Dansukker Florsocker

 

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggulor och äggvitor i två olika bunkar. 

Maräng
Vispa upp äggvitor till ett hårt marängskum. Tillsätt lite strösocker i taget tills du har en fast maräng. 

Citronbotten
Häll strösocker och smör i bunken med äggulorna. Vispa tills det blir en krämig smet. 
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver så att bakpulvret fördelas jämnt. Sikta ner i äggulesmeten. 
Tillsätt mjölk och citronzest. Rör ihop till en jämn smet. 

Tårta
Klä en långpanna, 30x40 cm, i bakplåtspapper. Olja in bakplåtspappret lite så släpper tårtan lättare sedan. 
Häll citronsmeten i formen och bred ut till ett jämnt, tunt lager.
Klicka ut marängsmeten ovanpå citronsmeten och bred ut jämnt. 
Strössla över mandelspån.
Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt. 
Förbered rabarberkrullorna så länge. Hyvla rabarber tunt med en potatisskalare eller mandolin. Lägg i en bunke med iskallt vatten och isbitar. Låt dra i ca 20 minuter tills rabarbern krullat ihop sig. 
Vispa grädden fluffigt tillsammans med vaniljsocker.
Dela jordgubbarna i mindre bitar. 
Halvera tårtan. Bred grädde och strö jordgubbar på ena botten. Placera andra halvan ovanpå och upprepa processen. Dekorera med rabarberkrullor, mynta och florsocker. 

Tips 
Tårtan går lika bra att göra i en våning - då blir det ännu enklare!

- Recept köket.se - köket.se

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!