Jordgubbstårta

En klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm, jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar. Allt du kan önska som midsommartårta. Helt enkelt en somrig festtårta!

10-12 bitar

2 timmar

Betyg (2 st)

Ingredienser

Jordgubbssylt
500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker

Tårtbotten
4 ägg
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl grädde
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse (ex. maizena)
25 g rumstempererat smör

Garnering
4 dl vispad grädde
1 l färska jordgubbar
svenska flaggor

Instruktioner

Börja med jordgubbssylten. Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.

Lägg i en kastrull tillsammans med syltsockret och koka i ca 3-4 minuter. Tag kastrullen från värmen och skumma noga. Häll upp sylten på en varm och ren glasburk och förvara i kylen.

Gör sedan tårtbotten. Sätt ugnen på 175 °C.

Vispa ägg och socker poröst, ca 4-5 minuter. Blanda övriga ingredienser i en bunke och rör ner i äggsmeten. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 35-40 minuter. Stick med en sticka i mitten av kakan för att se om den är klar. Låt svalna på ett galler.

Gör under tiden vaniljkräm. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädde. Ta upp stången ur grädden.

Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning.

Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Plasta skålen och ställ i kylen.

Montera tårtan när bottnarna svalnat helt.

Skär 1/3 av jordgubbarna i skivor, spara de finaste för dekoration, skär sedan tårtbottnen till tre bottnar med en vass brödkniv.

Lägg den understa botten på ett serveringsfat, stryk på ett lager vaniljkräm. Lägg på nästa botten och stryk på ett lager jordgubbssylt och ett lager skivade jordgubbar. Lägg på den översta botten och bred ut vispad grädde över hela tårtan.

Lägg resten av den vispade grädden i en spritspåse med valfri tyll och dekorera som du själv önskar eller använd den tyll som jag använt. Kronbladstyll som du spritsar i vågor uppe på kanten.

Dekorera med jordgubbar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck.

Halloweendammsugare

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Chokladbiskvier

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.