Ingredienser
Botten
130 g hasselnötter
130 g mandel
6 äggvitor
3 dl Dansukker Strösocker
1 msk mandelmjöl
Havtornsmousse
1 1/2 dl havtornssaft (ca 4 1/2 dl frysta bär)
6 gelatinblad
3 msk vatten
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 äggvitor
3 dl grädde
Garnering
Havtorn, tinade
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 °C. Mixa hasselnötter och mandel.
Tillsätt en äggvita och hälften av sockret.
Vispa resten av äggvitorna i en bunke till ett vitt skum. Sänk hastigheten och tillsätt resterande socker lite åt gången. Häll sist i mandelmjöl. Blanda samman allt.
Bred smeten på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30x40 cm.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret. Låt svalna.
Gör under tiden moussen. Tina havtornen och mixa och sila genom en finmaskig sil så att endast saften blir kvar.
Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vatten och rörsocker. När sockerlagen når 110 °C, vispa upp äggvitorna till ett fast skum. När sockerlagen når 121 °C häll den i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.
Vispa grädden fluffig. Värm havtornssaften till cirka 40 °C och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör tills de löses upp. Vänd ner marängen försiktigt och sedan den vispade grädden försiktigt. Häll moussen i en spritspåse och ställ i kylen cirka 30 minuter.
Stansa ut 20 rundlar á la 7 cm av marängbotten. Spritsa sedan på moussen på första bottnen. Lägg på ytterligare en botten och ett lager mousse och sedan en botten till. Dekorera med tinade havtorn och hackade nötter.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.